Complimenteren: De Kunst van geven en nemen.

Complimenteren: De kunst van geven en nemen.

Blog over Persoonlijk leiderschap (februari 2019)

Op 1 maart is het weer Nationale complimenten dag. In Nederland zijn we niet zo scheutig met complimenten en vinden we het vaak moeilijk om ze op een goede manier te ontvangen. Een mooi moment om stil te staan bij kenmerken van een goed compliment en het ontvangen ervan. Een goed compliment is zo gegeven en geeft een enorme boost aan het zelfvertrouwen én het functioneren van de ontvanger.

EEN COMPLIMENT GEVEN: KLEINE MOEITE MET GROOT PLEZIER

Persoonlijk geef ik graag en gemakkelijk complimenten. Het is een kleine moeite en het heeft vaak een groot effect. Daarnaast geeft het mij zelf ook een goed gevoel. Ik zie mensen graag groeien.

Het nut van complimenten geven is groot. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van Kim Cameron, hoogleraar management en organisatie van de University of Michigan, dat bedrijven die mensen steevast positief benaderen veel productiever zijn. Het effect hiervan is namelijk dat mensen positiever gestemd zijn en daarom ook in staat zijn creatiever te denken en beter bestemd zouden zijn tegen stress en andere moeilijkheden. De betrokkenheid en loyaliteit neemt bovendien toe.

EEN GOED COMPLIMENT:

 1. Is 100% oprecht gemeend
 2. Is in de ik-vorm geformuleerd
 3. En in de tegenwoordige tijd
 4. Wordt met oogcontact uitgesproken en met een blij gezicht
 5. Wordt niet gevolgd door het woordje ‘maar’
 6. Is specifiek en onderbouwd met een voorbeeld
 7. Is afgestemd op wat de ontvanger belangrijk vindt
 8. Hoeft niet altijd in woorden te worden uitgesproken; een gebaar is ook waardevol.
 9. Wordt niet alleen tijdens complimenten dag gegeven.

EEN COMPLIMENT ONTVANGEN EENVOUDIG?

Een complimentje krijgen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Onze mentaliteit is immers: “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.”  

Als gevolg reageert men vaak met een semi-bescheiden maar in de praktijk onzeker overkomende reactie.  Bijvoorbeeld door een bescheiden lichaamshouding aan te nemen, omlaag te kijken, nog wat blozen misschien en het compliment:

 • af te zwakken “Nou, dat valt wel mee…”
 • bescheiden te degraderen: “Was in de uitverkoop”
 • meteen weer terug te geven.

Wat je niet beseft is dat je daarmee het cadeautje dat iemand jou wil geven van minder waarde maakt. 

DURF ‘BEDANKT’ TE ZEGGEN 

Beter pak je het assertief én beleefd en bescheiden aan door gewoon en simpel “Bedankt” te zeggen. Dat is de enige goede reactie wanneer je een compliment krijgt. Wees niet bang om arrogant over te komen, want dat doe je niet. Geef de complimentenmaker wat erkenning door het compliment gewoon te accepteren en ervan te genieten….. Want uiteindelijk is dat het mooiste wat je de complimenten-gever kunt geven.

Het enige wat je hoeft te doen je lichaamshouding aan te passen aan de gewenste reactie (een zelfverzekerd “bedankt”) en de rest gaat van zelf. Want uit onderzoek blijkt dat krachtige lichaamstaal de aanmaak van het anti-stress hormoon cortisol in je brein vermindert wat er voor zorgt dat je je werkelijk krachtiger en zelfverzekerder voelt.

EEN BOOST VOOR JE ZELFVERTROUWEN 

Zo helpt een zelfverzekerd “bedankt” je niet alleen om complimenten te krijgen, maar geeft het ook een boost aan je zelfvertrouwen en aan een goede relatie met de complimenten-gever. Wat 1 simpel woordje toch kan doen…

© 2019 Silvi Joosten

Reageren op dit artikel? Ervaringen delen? Graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *